به گزارش دوربین خبر،
خاک را نمیتوان به عنوان عامل محدود کننده جدی در تولید کشاورزی به شمار آورد و به همین منظور مسئله احیای اراضی و زهکشی باید به طور جدی مورد توجه قرار گیرد و در برخی مواقع مشاهده میشود اراضی بطور موقت و دائم زهدار است و امکان کشت و کار در آن بسیار کم است و یا انجام نمیشود و اینگونه اراضی در صورتی قابلیت استفاده دارد که عملیات زهکشی در آن به اجرا دربیاید.
زهکشی در اراضی کشاورزی به معنی خارج کردن آب و املاح اضافی از منطقه توسعه ریشه به جهت ایجاد محیط مساعد خاک برای رشد گیاهان و تسهیل عملیات کشت و کار به خصوص در زمان کاشت و برداشت محصول است.
اراضی که آبیاری میشوند به سیستم زهکشی نیاز دارند که این زهکشی میتواند طبیعی باشد و یا به علت نوع خاک و سایر عوامل زمینشناسی به صورت مصنوعی تعبیه شود.
منصورعلی زارعی نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس شورای اسلامی در این زمینه گفت: یکی از اساسیترین معضلات بخش کشاورزی در مازندران عدم زهکشی اراضی است چراکه ضریب کشت را در اراضی حاصلخیز استان کاهش می دهد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ضریب کشت در زمینهای کشاورزی مازندران حدود ۱.۴ است، ادامه داد: ظرفیت بالقوه خوبی در استان وجود دارد تا از مزارع کشاورزی برداشت دو برابری داشته باشیم و ضریب کشت افزایش پیدا کند.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: زمینهای دارای زه که در مناطق مختلف استان وجود دارد و تحت تاثیر سیلاب قرار میگیرد، با وقوع بارندگی کشاورزان حتی نمی توانند اقدام به کشت اول در زمینهای کشاورزی خود کنند.
زارعی با بیان اینکه اجرای زهکشی در اراضی کشاورزی برای استان از اهمیت بالایی برخوردار است، ادامه داد: مطالعات حدود ۲۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی استان در این زمینه انجام شده است.
نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: ماندابی تاثیر بسیار زیادی روی کم شدن کیفیت خاک دارد و سبب می شود کشت انجام نشود که باعث شورهزاری مزارع میشود.
زارعی گفت: برای افزایش تولید دانههای روغنی و سایر محصولات کشاورزی چارهای نداریم جز اینکه به سمت زهکشی اراضی کشاورزی پیش رویم.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: سال گذشته اعتبار زهکشی برای مازندران کمتر از ۲۰ میلیارد تومان بود و امسال هم ردیف بودجهای برای اجرای زهکشی دیده نشده است و یا باید ردیف بودجه استان گلستان افزایش پیدا کند و یا ردیف بودجه جداگانهای برای مازندران بگیریم.
در این رابطه مدیرکل دفتر امور آب کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی گفت: طرح زهکشی ۵۵ هزار هکتار از شالیزارهای سه استان شمالی کشور با هدف افزایش کمی و کیفی تولید اجرا می شود که ۳۵ هزار هکتار از این طرح دردست اجرا است و امیدواریم در سال ۱۴۰۰ به بهره برداری برسد.
رضا سرافرازی با بیان اینکه امسال دولت اعتبار خوبی به این طرح اختصاص داده است، اظهار کرد: کل اعتبار مصوب این طرح ۳۰۰ میلیارد تومان است که ۱۵۰ میلیاردتومان آن در فاز نخست پرداخت شده است.
وی گفت: استان گلستان حدود ۲۸۰ هزار هکتار، مازندران ۱۵۰ هزار هکتار و گیلان ۱۰۰ هزار هکتار زمین مستعد برای زهکشی دارند.
سرافرازی اضافه کرد: طرح زهکشی از طرحهای مکملی است که همراه اجرای طرح آب بندان ها به تاثیرگذاری طرح های شالیزاری در استان های شمالی کشور کمک می کند.
مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی جهاد کشاورزی مازندران گفت: برای اجرای طرح زهکشی باید به صورت جدی اقدام کنیم که مطالعات ۲۲ هزار هکتار اراضی زیر حوزه سد گلورد در حال انجام است.
فرزین فرهادی ادامه داد: در بسیاری از مناطق اجرای طرح زهکشی ضرورت دارد و در شهرستان ساری حدود یک هزار و ۴۰۰ هکتار اراضی منطقه فرح آباد تحت پوشش این طرح قرار گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: زهکشی زیرزمینی در شهرستان سیمرغ و آبگذر در شهرستان بابلسر در حال انجام است که اجرای این کار با استفاده از اعتبارات ملی است.
مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی جهاد کشاورزی مازندران گفت: ۱۵۰ هزار هکتار اراضی استان مازندران مشکل ماندابی دارد و نمی توانیم به پتانسیل واقعی کشت اول برسیم و مانع از گسترش کشت دوم و سوم در استان خواهد شد.